Službene stranice Općine Vela Luka Petak, 15. studenog 2019.
 

Fondovi i zbirke

Osnovna škola Vela Luka

  • naziv stvaratelja: Scuola elementare minore mascile, Scuola elementare di Vallegrande, Muška/ženska pučka škola, Muška narodna škola Miloša Obilića, Ženska narodna škola Majke Jugovića, Osnovna škola Maršal Tito, Osnovna škola Vela Luka 
  • vrijeme nastanka gradiva: 1940./2007.
  • količina gradiva: 1 d/m, 38 kom. fotografija 
  • upravna povijest: Osnovna škola Vela Luka je započela svoje djelovanje krajem 1857. godine pod nazivom «Scuola elementare minore maschile», nastojanjem pučanstva tadašnje varoši, koja se snažno razvijala i koja je preuzela obvezu njenog izdržavanja. Najzaslužniji za ovo postignuće bio je župnik don Petar Joković, jedna od najistaknutijih ličnosti u povijesti ovog mjesta. Od 1885. se pokreće i rad ženske pučke škole. Muška i ženska škola su se u nekoliko navrata spajale i razdvajale. Najveći broj učenika, šestogodišnja pučka škola je zabilježila 1909. kada je pohađa čak 739 učenika. Škola je bila smještena po raznim dvoranama i stanovima privatnika. Krajem 19. i početkom 20. st. nastava se održavala u Repkovim dvorima (današnji Centar za kulturu). 1913. godine ona je smještena u impozantnu dvokatnicu, koja otada pa do dandanas dominira vizurom mjesta. Nakon II. svjetskog rata, razredi Pučke i Građanske škole su se najprije spojili u sedmogodišnju, a potom i osmogodišnju Osnovnu školu. U tom razdoblju je škola, usprkos teškim prilikama, održavala korak sa zacrtanim standardima. Smanjuje se izrazita fluktuacija nastavničkog kadra, i sve je više učitelja rodom iz Vele Luke. Od 1959. Osnovna škola preuzima i upravljanje Dječjim vrtićem, tako da počinje nadgledati odgoj i obrazovanje djece od najniže dobi do 15. godine (Dječji vrtić će se osamostaliti tek 1994.). Od 1976. do 1992. ona nosi naziv «Maršal Tito». U tom razdoblju je izgrađena sportska dvorana, a nastavna sredstva su znatno osuvremenjena. Od 2008. u njenom sklopu kao područna škola djeluje Osnovna glazbena škole Vela Luka.
  • povijest fonda: Prilikom rekonstrukcije Osnovne škole krajem sedamdesetih se izvršilo veliko izlučivanje gradiva pohranjenog u potkrovlju zgrade. Stradao je najveći dio gradiva iz razdoblja od utemeljenja do II. svjetskog rata. Iz tog razdoblja su tek sačuvani katalozi učenika od konca 19. st.
  • sadržaj fonda: Fond Osnovne škole Vela Luka je nepotpun i uglavnom pokriva razdoblje socijalističke Jugoslavije. Po svojoj količini i obuhvatnosti se izdvaja zapisničko gradivo (1947./1993.). U fondu se nalazi i plansko-izvještajna dokumentacija (1966./1985.), pojedini normativni akti, predmetni spisi (Učenička školsko-provrtlarsko-cvjećarska zadruga, Suradnja s talijanskom školom San Martino i dr.). U fondu su priloženi i pojedini knjižni naslovi školske biblioteke s konca 19. i početka 20. st., kao i niz fotografija iz djelovanja škole. 
  • plan sređivanja: Nepotpun fond. Serije: 1. Normativni akti, 2. Zapisnici organa uprave, 3. Programi i izvještaji o radu, 4. Predmetni spisi, 5. Knjižnica, 6. Fotodokumentacija
  • obavijesna pomagala: Sumarni inventar 
  • dopunski izvori: Kotarsko učionsko vieće (SAC Korčula - Lastovo), Pismohrana Osnovne škole Vela Luka
  • bibliografija: Maričić, Zvonko (1977): Osnovna škola Vela Luka 1857-1977. Osnovna škola Maršal Tito. Vela Luka; Mirošević, Franko, ur. (2007): 150 godina školstva u Veloj Luci. Osnovna škola Vela Luka – Općina Vela Luka-Arhiv; Barčot, Đana et al. (2007): Libro Osnovne škole Vela Luka. Osnovna škola Vela Luka.; Oreb, Franko (2010): Sto godina je prošlo... Luško libro 18. Društvo Vela Luka, Zagreb.
Datum unosa u bazu: 03.06.2011
Datum zadnje izmjene: 03.06.2011
 
 
 
naslovna
 
Natrag na kategoriju:
 
© Općina Vela Luka 2002 - 2019