Službene stranice Općine Vela Luka Subota, 7. prosinca 2019.
 

Vela Luka

Sport

Veslanje je najstariji oblik sportske djelatnosti u mjestu, u kojem je velik dio stanovništva bio vezan uz ribarstvo i pomorstvo. Začetke organiziranog sporta pratimo u «ragatama» ribarskih čamaca koje su se održavale (tradicija se i danas nastavlja) na sv. Ivana od uvale Gradina do obale u mjestu. Nadgradnju ovih regata vidimo u osnivanju Veslačkog kluba «Ošjak» 1948., najtrofejnijem mjesnom klubu. Najpoznatiji hrvatski i jugoslavenski veslač Perica Vlašić, ponikao je upravo u ovom klubu, čiji je najveći uspjeh sudjelovanje četverca s kormilarom na Europskom prvenstvu 1955. Ističu se i rezultati Nikše Prižmića u juniorskoj i seniorskoj, Hrvoja Barčota u juniorskoj, a početkom 21. st. i veteranske vrste.

U vodenim sportovima ističu se i plivanje i vaterpolo, čiji začeci datiraju tridesetih godina 20. st. 1953. godine je formiran Plivački klub «Vela Luka». Pet puta su osvajali prvenstvo Hrvatske u vaterpolu, a ženska vrsta je bila prvi prvak Jugoslavije i može ih se nazvati pionirkama vaterpola u zemlji. Nakon prestanka djelovanja devedesetih, posljednjih godina Vaterpolo klub obnavlja rad, i to s mlađim kadetima.

Nogomet se počeo organizirano igrati 1931., i to u Sokolskom omladinskom športskom klubu (SOŠK), a godinu kasnije i u Nogometnom klubu «Hajduk», koji djeluje do danas. Krajem sedamdesetih ostvaruje niz zapaženih rezultata. 1978. godine postaje finalist Kupa Dalmacije, a tada je i članom Dalmatinske lige. Od devedesetih se natječe u III. hrvatskoj i Županijskoj ligi, a najveći uspjeh je šesnaestina finala Kupa Hrvatske. U kolovozu 2009. osniva se novi klub pod imenom "Hajduk 1932".

Gimnastika se organizirano vježbala od 1921., osnutkom Sokolskog društva u Veloj Luci. Nakon II. svjetskog rata, ona se nastavila razvijati u Društvu za tjelesni odgoj «Partizan», u sklopu kojeg pratimo i rad veslačke, nogometne, vaterpolo, ali i drugih sportskih sekcija do njihovog osamostaljenja.

Rukomet se počeo organizirano igrati od 1982. Nakon prestanka igranja muške vrste, 1996. klub se preimenovao u Ženski rukometni klub „Vela Luka". Od 2006./07. klub se natječe u III. hrvatskoj rukometnoj ligi – jug.

Iako počeci stolnog tenisa sežu u međuratnom razdoblju, tek od 1995. djeluje Stolnoteniski klub „Lučica". Zapažene rezultate na ovom polju postižu učenici Osnovne škole Vela Luka, pod okriljem Sportskog školskog kluba „Val", i Srednje Škole, unutar SŠK-a „Dupin".

Boćarski klub „Greben" je osnovan 1985., i to među radnicima istoimenog brodogradilišta.

Sportski ribolov se u Veloj Luci nadovezao na bogatu tradiciju ribarstva. 1953. godine je osnovan klub „Zubatac", a već 1962. je u Veloj Luci organizirao prvenstvo Europe na kojem je Ivan Žuvela Pera postao eurospkim prvakom. Nakon osamostaljenja Hrvatske, klub je 1996. organizirao u Veloj Luci i državno prvenstvo za seniore.

 

Datum unosa u bazu: 16.01.2008
Datum zadnje izmjene: 12.07.2013
 

Veslački klub Ošjak

U sklopu Gimnastičkog društva "Hajduk" osnovana je veslačka sekcija 1948. godine, da bi se uskoro osamostalila kao poseban klub. Od osnutka klub je smješten u istim prostorijama u uvali Kale. Ime Ošjak dobio je po istoimenom otočiću, koji je smješten na samom ulazu u Velu Luku. U dosadašnjoj povijesti Klub je nanizao velik broj vrhunskih rezultata. Iz ove sredine potekao je Perica Vlašić, najbolji hrvatski veslač svih vremena. Danas je u klubu okupljeno pedesetak veslača svih uzrasta. Trener veslača je prof. Tino Dragojević.

detaljnije »

Ženski rukometni klub Vela Luka

Ženski  rukomet u Veloj Luci  igra se  od 1970-tih godina, kada je zabilježeno prvo odigravanje utakmica. Ekipa je bila formirana pri raznim  udruženjima  ili  školi. Od  1982. godine  osnivanjem  Omladinskog  rukometnog kluba  "VELA LUKA", takmičenje  se  odvijalo  putem muške  i  ženske ekipe. Prema saznanjima ženska ekipa prestala je s djelovanjem tijekom 1985. godine. Tijekom  1990. godine, ponovno je pokrenuto  djelovanje ženske  ekipe.

detaljnije »

Nogometni klub Hajduk 1932

PREDSJEDNIK:

Ivo Šegon

 hajduk.velaluka@gmail.com

IBAN

HR4423400091110398110

WEB STRANICA:

http://nk-hajduk1932.hr/

 

detaljnije »

Vaterpolo klub Vela Luka

Nakon međuratnih začetaka, plivački i vaterpolo sport se organizirao kao zasebna sekcija unutar Fiskulturnog društva "Hajduk". Sekcija se osamostalila 1953. kao Plivački klub Vela Luka, zaslugom velolučkih studenata u Zagrebu. Svoj prvi naslov prvaka Hrvatske osvojili su 1956. godine upravo u Veloj Luci, a slijedila su još četiri prva mjesta (1960., 1964., 1978. i 1989.), ali i 10 drugih mjesta. Vaterpolisti Vele Luke su se natjecali i u II. saveznoj jugoslavenskoj ligi. Najveći uspjeh ostvarile su vaterpolistice koje su 1982. postale prve prvakinje Hrvatske, a 1983. i prve prvakinje Jugoslavije. Bile su još dvaput prvakinje Hrvatske i jednom Jugoslavije. Riječ je o jedinom mjesnom klubu koji je postao državni prvak.
detaljnije »

Stolnoteniski klub Lučica

Klub je osnovan 21. veljače 1995. god. Za njegovog prvog predsjednika izabran je Veljko Padovan, a za tajnika Marko Jeričević. Klub trenutno okuplja 40 članova, koji se natječu u kadetskoj, juniorskoj, seniorskoj i veteranskoj konkurenciji. Do sada je klub organizirao sedam prvenstava kluba. Sudjelovao je na međuopćinskim, županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima stolnotenisača, te je postizao zapažene reziltate. Na čelu kluba sada se nalazi Boris Dragojević.

detaljnije »

Društvo sportskih ribolovaca i ronilaca Zubatac

Društvo je utemeljeno 1953.godine. Adresa: Obala1 br 9. Telefon: 020/812-081 (Eldo Franulović) Matični broj društva: 3060748, Žiro račun: 31730-678-2421, Predsjednik društva je Đanko Šćepanović, a tajnik Ljubo Franičević.

Djelatnosti društva :
- sportski ribolov na moru
- sportsko ronjenje
- briga o očuvanju podmorja i okoliša

detaljnije »

Osnivačka skupština Zajednice športa Općine Vela Luka

 U srijedu 20. 3. 2013. godine, u općinskoj vijećnici a na inicijativu športskih udruga (Nogometnog kluba Hajduk 1932., Ženskog rukometnog kluba Vela Luka, Stolnoteniskog kluba Lučica, Veslačkog kluba Ošjak i Vaterpolo kluba Vela Luka, održana je osnivačka skupština Zajednice športa općine Vela Luka.

Na sjednici su osim predstavnika navedenih športskih udruga iz Vela Luke bili nazočni i predstavnici Športskog ribolovnog društva Zubatac i Košarkaškog kluba Pucal, te gosp. Ivo Dragić tajnik Zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije i gđa.Tatjana Vučetić donačelnica općine Vela Luka. Nakon uvodne riječi Jurice Dragojevića predstavnika inicijativnog odbora sjednica je krenula svojim tijekom te su jednoglasno donesene sve odluke i izbori za razna tijela u zajednici.

detaljnije »
 
 
naslovna
 

Sport

© Općina Vela Luka 2002 - 2019