Službene stranice Općine Vela Luka Nedjelja, 8. prosinca 2019.
 

Vela Luka

Gospodarstvo

Krajem 19. st. uočavaju se prvi značajniji pomaci na gospodarskom polju mahom težačke i ribarske Vele Luke. Na konjukturi vinogradarstva, razvija se intenzivna trgovina pa tako Vela Luka postaje glavna uvozno-izvozna luka poljoprivrednih dobara zapadnog dijela otoka. U mjestu se snažno razvija ribarstvo. Obitelj Vučetić u tom razdoblju prodaje usoljenu ribu po sjevernoj afričkoj obali, a 1892. se utemeljila jedna od prvih dalmatinskih tvornica za preradu ribe. Krajem 19. st. se otvara i pekara, mlinovi na parni pogon, tvornica spirita, i uopće se snažno razvija obrtnički sloj. Iako je bolest vinove loze i vinska klauzula zaustavila privredni prosperitet, u prvom desetljeću 20. st. u mjestu se otvara pilana, prerada konopa, a osnivaju se Težačka zadruga i Seoska blagajna kao nova žarišta gospodarskog rasta.

Iako je dvadesetih godina 20. st. kriza na vrhuncu, započinje razvoj brodogradnje doseljenjem obitelji Markov iz Betine. Tridesetih godina slijedi oporavak mjesnog gospodarstva, a okrunjeno je osnutkom Uljarske zadruge 1939. i nabavkom modernog pogona za preradu maslina.

Drugi svjetski rat je većim dijelom poništio dotadašnja postignuća, pa se u socijalističkoj Jugoslaviji prišlo obnovi i podizanju industrije. Na predratnim temeljima 1948. se podiže brodogradilište «Greben» koje će od šezdesetih godina razvijati prepoznatljiv asortiman programa za spašavanje, ali i program ribarskih brodova i sportskih čamaca. Brodarstvo se intenzivno razvija od 1956. osnivanjem «Dalmatinske plovidbe» (do 1971. pod nazivom «Obalna plovidba»). Ribarstvo (Tvornica za preradu ribe «Jadranka» i Ribarska radna zadruga «Proleter») je jedan od najsnažnijih sektora. Od 1961. u mjestu djeluje i uz ribarstvo vezana proizvodnja limene ambalaže («Tvornica limene ambalaže»). «Tvornica električnih uređaja» započela je s radom 1973. U poljoprivrednom sektoru, naglasak je stavljen na maslinarstvo. Sedamdesete i osamdesete godine obilježava i snažan razvoj uslužnog sektora – izgradnja niza hotelskih i apartmanskih objekata. Od 1972. djeluje i Zavod za rehabilitaciju «Kalos», čime je turizam upotpunjen i lječilišnom komponentom.

Od početka devedesetih godina nastupa teško razdoblje u radu mnogih mjesnih gospodarskih subjekata. Otvoreno je nekoliko stečajnih postupaka, a potpuno se ugasila Dalmatinska plovidba i Tvornica za preradu ribe. Najveći gospodarski subjekt u mjestu Montmontaža - Greben d.o.o.o nalazi se u postupku stečaja te se isti kao gospodarska cjelina prodaje. Danas se naglasak sve više stavlja na srednje i malo poduzetništvo, turizam i proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

 

Datum unosa u bazu: 22.12.2007
Datum zadnje izmjene: 13.04.2018
 
 
 
naslovna
 
© Općina Vela Luka 2002 - 2019