Službene stranice Općine Vela Luka Subota, 7. prosinca 2019.
 

Novosti

 
Ministar Zmajlović na Korčuli 18.08.2014
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je na poziv kolege SDP-ovca i saborskog zastupnika Mladena Marelića posjetio Korčulu, gdje je razgovarao s projektima gospodarenja otpadom, energetskoj učinkovitosti te razvoju otoka.

"Ministarstvo na otoku Korčuli sufinancira projekte gospodarenja otpadom i energetske učinkovitosti vrijedne gotovo 5 milijuna kuna. Projektima na Korčuli, kao i ostalim otocima, želimo omogućiti razvoj, našim sugrađanima povećati kvalitetu života, te osigurati čisti okoliš jer je to ključni preduvjet za razvoj turizma od kojega živite", poručio je Zmajlović, čiju izjavu u priopćenju prenosi njegovo ministarstvo.

Na Korčuli se provode projekti gospodarenja otpadom i energetske učinkovitosti vrijedni gotovo 5 milijuna, koje sa 55 do 80 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Govoreći o uvođenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, Zmajlović je istaknuo da su se nakon desetljeća stagnacije konačno počeli događati značajni pomaci. Kao ključnu promjenu koja je pokrenula stvari smatra promjenu političke volje u mandatu ove Vlade te pružanje partnerskog odnosa županijama, gradovima i općinama kojima se nude stručna pomoć i sufinanciranje projekata. Najveći pokazatelj toga, dodao je, vrijednost je projekata koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojih je u zadnje dvije godine bilo u vrijednosti preko 400 milijuna kuna.

"Da bi cjeloviti sustav gospodarenja otpadom bio uspostavljen uz uvođenje primarne selekcije i smanjivanje količina otpada, potrebno je sanirati postojeća odlagališta i izgraditi centre za gospodarenje otpadom kojih će u Hrvatskoj biti 13. No evidentno je da je pravi pokretač upravo politička volja da se sustav doista i uvede. A nje u zadnjih desetak godina nije bilo", poručio je Mladen Marelić.

Na otoku Korčuli u tijeku je sanacija odlagališta u Lumbardi, a u pripremi su i sanacije odlagališta u Blatu i Smokvici. U pripremi je i dokumentacija za izgradnju centra za gospodarenje otpadom Lučino Razdolje za Dubrovačko-neretvansku županiju. Vrijednost tog centra je preko 300 milijuna kuna, a sa 70 posto sredstava će se financirati iz europskih fondova. Radovi na izgradnji centra započet će do kraja 2015., a Centar će biti otvoren 2018. godine, stoji u priopćenju.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr
 
 

Fotografije

Klikom na malu sliku otvara se prozor sa uvećanim prikazom iste.
 
 
naslovna
PRORAČUN 2019

Vela Luka

 

Općinsko vijeće

 

Ured Načelnice

 

Službeni glasnik

 

Dokumenti

 

Arhiv Vele Luke

 

Novosti

 

Kontakt

Obala 3 br. 19
20270 Vela Luka
telefoni:
020 295 900
fax:
020 813 033

OIB: 00935002462
MB: 2580446
 
Prijava komunalnog nereda
Prijava nepropisno odbacenog otpada
 
Pristup informacijama

TZ Vela Luka ďż˝upni ured Dom zdravlja Kalos Dom umirovljenika Centar za kulturu Nar. knjižnica Š.V. Osnovna ďż˝kola Srednja ďż˝kola Vela Spila DV RadostDanijel Kneževiďż˝.epub Danijel Kneževiďż˝.mobi


© Općina Vela Luka 2002 - 2019