Službene stranice Općine Vela Luka Srijeda, 25. travnja 2018.
 

Novosti

 
8. ožujka - Međunarodni dan žena 08.03.2017
Ujedinjeni narodi svake godine odabiru novu temu za Međunarodni dan žena, a ove godine naglasak je na temi položaja žena u promjenjivom svijetu rada - “Women in the Changing World of Work: Planet 50-50 by 2030”. Odabir ove teme vezan je uz provedbu Agende 2030, odnosno UN-ovih ciljeva održivog razvoja kojima se, među ostalim, promiče postizanje ravnopravnosti spolova i poboljšanje radnog i društvenog položaja žena.
Svijet rada ubrzano se mijenja sa znakovitim implikacijama za žene: s jedne strane tehnološki napredak i globalizacija za jedne donose mnoštvo mogućnosti, dok s druge strane rastu nejednakost i humanitarne krize, naglašava UN.
Europski parlament u povodu Međunarodnog dana žena fokus stavlja na položaj žena u gospodarstvu. -Iako se izazovi polako rješavaju, žene i muškarci i dalje nisu ravnopravni. Žene su većina u nisko plaćenim poslovima, zarađuju manje novca od muškaraca na poslovima jednake vrijednosti te nailaze na poteškoće tijekom napredovanja u karijeri. Uz to, neke žene suočavaju se s nasiljem i manjkom obrazovanja, što dodatno otežava njihov položaj, poručuju iz Europskog parlamenta. Odbor za ravnopravnost spolova i prava žena Europskoga parlamenta ove godine će, između ostalog, raspravljati o ženama u znanosti, tehnologiji, matematici i strojarstvu (STEM), borbi protiv nasilja, ravnoteži između poslovnog i privatnog života te UN-ovim ciljevima održivog razvoja.
Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka širom svijeta kao dan borbe za bolji ekonomski, politički i društveni položaj žena. Loši radni uvjeti bili su glavni uzrok čestih prosvjeda radnica u doba industrijalizacije i ekonomske ekspanzije krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Osmog ožujka 1857. godine radnice tvornice tekstila u New Yorku stupile su u štrajk, zahtijevajući bolje uvjete rada za žene. Prosvjedi žena na 8. ožujka nastavljali su se, a jedan od najpoznatijih bio je 1908. kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći bolje plaće, kraće radno vrijeme i pravo glasa. Nacionalni dan žena prvi put je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička stranka Amerike, dok je odluka o međunarodnom značaju dana žena donesena 1910. na sastanku Socijalističke internacionale u Kopenhagenu na kojem je, među ostalim dalekosežnim odlukama, donesena i ona o izboru prvih triju zastupnica u finskom parlamentu.

preuzeto sa www.sabor.hr
 
 

Fotografije

Klikom na malu sliku otvara se prozor sa uvećanim prikazom iste.
 
 
naslovna
PRORAČUN 2018

Vela Luka

 

Općinsko vijeće

 

Ured Načelnice

 

Službeni glasnik

 

Dokumenti

 

Arhiv Vele Luke

 

Novosti

 

Kontakt

Obala 3 br. 19
20270 Vela Luka
telefoni:
020 295 900
fax:
020 813 033

OIB: 00935002462
MB: 2580446
 
Prijava komunalnog nereda
Prijava nepropisno odbacenog otpada
 
Pristup informacijama

TZ Vela Luka Župni ured Dom zdravlja Kalos Dom umirovljenika Centar za kulturu Nar. knjižnica Š.V. Osnovna škola Srednja škola Vela Spila DV RadostDanijel Knežević.epub Danijel Knežević.mobi


© Općina Vela Luka 2002 - 2018