Službene stranice Općine Vela Luka Petak, 22. lipnja 2018.
 

Novosti

 
Kako se sprijateljiti sa suhozidom 09.05.2017
U utorak, 9. 05. 2017. povodom Međunarodnog dana muzeja u Centru za kulturu Vela Luka održano je predavanje „Kako se sprijateljiti sa suhozidom“ dr. sc. Jadrana Kalea, docenta zadarskog sveučilišta i kustosa Etnografskog odjela Muzeja grada Šibenika. Uvodnu riječ dao je dr. sc. Dinko Radić, ravatelj Centra za kulturu Vela Luka.

Iscrpno dvosatno predavanje pružilo je uvid u suhozidnu baštinu Hrvatske, a dr. sc. Jadran Kale naglasio je kako su „suhozidne strukture jadranske Hrvatske ljudski su pečat najšireg obuhvata. Kad bi se sve izravnale u jedan jedini ogradni zid, presegle bi milijun kilometara. No, njihova vrijednost nije u takvom izračunu karakterističnijem za zemlje oskudnije tipologije ovakvih krajobraznih oblika, već u maštovitosti tuceta raznih formi kakve sačinjavaju prepoznatljive ambijente pojedinih otoka, dijelova obale i zaobalja.

3 Koincidentni početak hrvatskog agrookolišnog poticaja za obnovu suhozida, zajedno s dosadašnjim naporima zaštite ovakve kulturne baštine i akcijama civilnog sektora obećavaju kako se ovaj hrvatski trag na Sredozemlju neće izgubiti.“

U srijedu, 10. 05. 2017. Maturanti velolučke gimnazije u pratnji profesorice povijesti Ivane Prižmić posjetili su Centar za kulturu Vela Luka i razgledali izložbu „Vrtujak - suhozidne građevine centralnog tlocrta na području Vele Luke“.

Kroz postav je učenike provela viša kustosica Rada Dragojević Ćosović i upoznala ih s karakteristikama ovih građevina centralnog tlocrta sa pseudokupolom koje su prije desetak godina istražene u suradnji s Fakultetom za arhitektutu u Ljubljani i stručnim timom dr. sc. Boruta Juvanca.

CZK
 
 

Fotografije

Klikom na malu sliku otvara se prozor sa uvećanim prikazom iste.
 
 
naslovna
PRORAČUN 2018

Vela Luka

 

Općinsko vijeće

 

Ured Načelnice

 

Službeni glasnik

 

Dokumenti

 

Arhiv Vele Luke

 

Novosti

 

Kontakt

Obala 3 br. 19
20270 Vela Luka
telefoni:
020 295 900
fax:
020 813 033

OIB: 00935002462
MB: 2580446
 
Prijava komunalnog nereda
Prijava nepropisno odbacenog otpada
 
Pristup informacijama

TZ Vela Luka Župni ured Dom zdravlja Kalos Dom umirovljenika Centar za kulturu Nar. knjižnica Š.V. Osnovna škola Srednja škola Vela Spila DV RadostDanijel Knežević.epub Danijel Knežević.mobi


© Općina Vela Luka 2002 - 2018