Službene stranice Općine Vela Luka Srijeda, 18. srpnja 2018.
 

Novosti

 
Predstavljanje kataloga izložbe Oblici, oblutci ... Bojane Švertasek u Galeriji Centra za kulturu 11.09.2017
U petak, 8. 09. 2017. s početkom u 19 sati u Galeriji Centra za kulturu Vela Luka predstavljen je katalog izložbe "Oblici, oblutci ..." zagrebačke umjetnice korčulanskih korijena Bojane Švertasek koja se održala prošle godine u kolovozu velolučkom Centru za kulturu. Izložba je trajala do polovine rujna prošle godine i vidjeli su je brojni domaći i strani posjetitelji te učenici Osnovne škole Vela Luka za koje su organizirana stručna predavanja Jadranke Vinterhalter i vodstva kroz izložbu.

Katalog su predstavile muzejska savjetnica Jadranka Vinterhalter i viša kustosica Rada Dragojević Ćosović, urednica kataloga. Katalog je dvojezičan, sadrži fotografije eksponata na izložbi, tekst Jadranke Vinterhalter na hrvatskom i engleskom jeziku, biografiju Bojane Švertasek, te popis njenih skupnih i samostalnih izložbi. Autor fotografija i ujedno dizajner kataloga je Dino Cetinić, tekst je na engleski jezik prevela Tamara Levak Potrebica, a lektorirala ga je Ivčica Dragojević.

Osim predstavljanja kataloga, Jadranka Vinterhalter iscrpno je govorila o umjetničkom opusu Bojane Švertasek te njenom značaju u hrvatskoj umjetnosti. Također je govorila o radu Centra za kulturu i muzejsko-galerijskoj djelatnosti u ovoj ustanovi te spomenula intenzivna arheološka istraživanja i sraslost velolučke publike s eksponatima prapovijesnog lokaliteta Vela spila.

Kroz iscrpna izlaganja publiku se na predstavljanju kataloga podsjetilo i na brojne druge izložbe koje su prethodile izložbi Bojane Švertasek u Veloj Luci, a koje su rezultirale umjetničkim donacijama velolučkom Centru za kulturu. Predavanje je popraćeno projekcijom fotografija eksponata na izložbi, fotografija postavljanja izložbe, fotografija posjetitelja i skulptura Bojane Švertasek iz serije "Moji ljudi" od kojih su dvije trajno ostale u Veloj Luci, u jednom masliniku i u jednom vrtu s mediteranskim biljem. Uskoro će jedna od skulptura iz ove serije pronaći svoje mjesto i u podmorju blizu otočića Sutvara. Također, Bojana Švertasek je skulpturu pod nazivom „Samo kratki ljetni pljusak“ iz tzv. Mediteranskog ciklusa poklonila Centru za kulturu Vela Luka za umjetnički fundus.

Na predstavljanju kataloga najavljene su i radionice keramike Bojane Švertasek koje će započeti sljedeće godine u Lumbardi te je najavljeno i obilježavanje pedeset godina od održavanja Međunarodnih susreta u Veloj Luci koje će se održati 2018. godine.

Prisutni na predstavljanju dobili su na kraju po jedan katalog izložbe kao trajni podsjetnik na ovaj iznimni umjetnički i kulturni događaj u Veloj Luci.

CZK
 
 

Fotografije

Klikom na malu sliku otvara se prozor sa uvećanim prikazom iste.
 
 
naslovna
PRORA�UN 2018

Vela Luka

 

Općinsko vijeće

 

Ured Načelnice

 

Službeni glasnik

 

Dokumenti

 

Arhiv Vele Luke

 

Novosti

 

Kontakt

Obala 3 br. 19
20270 Vela Luka
telefoni:
020 295 900
fax:
020 813 033

OIB: 00935002462
MB: 2580446
 
Prijava komunalnog nereda
Prijava nepropisno odbacenog otpada
 
Pristup informacijama

TZ Vela Luka ďż˝upni ured Dom zdravlja Kalos Dom umirovljenika Centar za kulturu Nar. knjižnica Š.V. Osnovna ďż˝kola Srednja ďż˝kola Vela Spila DV Radost



Danijel Kneževiďż˝.epub Danijel Kneževiďż˝.mobi


© Općina Vela Luka 2002 - 2018