Službene stranice Općine Vela Luka Srijeda, 18. srpnja 2018.
 

Novosti

 
Održani Dani maslinova ulja 11.09.2017
Prošlog su tjedna od 07.-09. rujna u Veloj Luci održani "Dani Korčulanskog maslinovog ulja" čiji je domaćin i organizator Udruga maslinara Vela Luka uz potporu Općine Vela Luka i Turističke zajednice.

Ova manifestacija započela je edukacijom za nove senzorske ocjenjivače maslinovog ulja koju je tjekom dva dana vodila Dr.sc. Mirella Žanetić sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Prisutnima se na samom početku obratio zamjenik načelnice Općine Vela Luka Dragiša Barčot koji je pozdravio prisutne i zahvalio Udruzi maslinara na aktivnom radu i postignutim dosadašnjim rezultatima na podizanju kvalitete i promocije maslinovog ulja. Slijedilo je stručno predavanje dipl. Ing. Nike Čubele iz Uprave za ruralni razvoj i Univ.spec.techn.aliment.Sandre Dujmić iz Uprave za hranu i fitosanitarnu politiku Ministarstva poljoprivrede koji su predstavili mjeru 3 Programa ruralnog razvoja te obrazložili pravilan način korištenja zaštićenih naziva i oznaka te mogućnosti financiranja troškova uključivanja novih korisnika koji žele koristiti zaštićenu oznaku izvornosti „Korčulansko maslinovo ulje“. Na okruglom stolu Prof.dr.sc. Tea Bilušić sa Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu predstavila je međunarodni projek ARISOIL sa temom povećanja tržišne vrijednosti maslinovog ulja temeljenu na njegovom zdrastvenom učinku na kojemu je jedan od partnera Udruga maslinara Vela Luka.

Centralni dio manifestacije bila je „Fešta od uja“ na kojemu su posjetitelji mogli uživati u tradicionalnim gastro delicijama sa maslinovim uljem te kušati Korčulansko maslinovo ulje zaštićene oznake izvornostri kao i jedinstveni tradicionalni kolač Lumbliju koji se priprema na ovom dijelu otoka Korčule. Uz bogat kulturno umjetnički program posjetitelji su na organiziranom sajmu mogli uživati u kušanju brojnih autohtonih proizvoda koji su predstavili lokalni proizvođači.

U okviru programa „Dani Korčulanskog maslinovog ulja“ predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Instituta za jadranske kulture i Kemijsko-tehnološkog fakulteta posjetili su i prvu registriranu kušaonica maslinovog ulja na otoku Korčulu OPG-a Ranko Surjan čije je uređenje financirano iz podmjere 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" Programa ruralnog razvoja.
 
 

Fotografije

Klikom na malu sliku otvara se prozor sa uvećanim prikazom iste.
 
 
naslovna
PRORA�UN 2018

Vela Luka

 

Općinsko vijeće

 

Ured Načelnice

 

Službeni glasnik

 

Dokumenti

 

Arhiv Vele Luke

 

Novosti

 

Kontakt

Obala 3 br. 19
20270 Vela Luka
telefoni:
020 295 900
fax:
020 813 033

OIB: 00935002462
MB: 2580446
 
Prijava komunalnog nereda
Prijava nepropisno odbacenog otpada
 
Pristup informacijama

TZ Vela Luka ďż˝upni ured Dom zdravlja Kalos Dom umirovljenika Centar za kulturu Nar. knjižnica Š.V. Osnovna ďż˝kola Srednja ďż˝kola Vela Spila DV RadostDanijel Kneževiďż˝.epub Danijel Kneževiďż˝.mobi


© Općina Vela Luka 2002 - 2018