Službene stranice Općine Vela Luka Srijeda, 12. prosinca 2018.
 

Novosti

 
Završila ovogodišnja manifestacija Stajun od lumblije 30.10.2017
Za kraj ovogodišnje manifestacije Stajun od lumblije Općina Vela Luka i Turistička zajednica organizirala je u Centra za kulturu predavanje o svisvetskim običajima i tradiciji koje je otvorio dr. sc. Dinko Radić, ravnatelj Centra za kulturu, ujedno i domaćin ove manifestacije.
Na samom početku učenice iz vježbeničke tvrtke Ankora Srednje škole Vela Luka predstavile su svoj gastro vodič otoka Korčule u kojemu je kao slatka gastro atrakcija otoka Korčule istaknuta upravo lumblija.

Uslijedila je prezentacija novinarke Petre Žuvela koja je na vrlo zanimljiv način usporedila tradiciju izrade lumblije sa sličnim običajima diljem svijeta koji se povezuju uz blagdan Svih svetih. Ona je također iznijela pretpostavke hrvatskih jezikoslovaca o etimološkom podrijetlu same riječi lumblija koje je vrlo složeno i nije do kraja razjašnjeno.

Prof. Tonko Barčot u svom se izlaganju osvrnuo na svisvetske običaje u Europi uz prikaz korijena današnje crkovne tradicije vezane za blagdan Svih svetih. Posebno je opisao svisvetske običaje i tradiciju u Veloj Luci u 19. i 20. stoljeću koja se razlikuje od sličnih običaja na otoku Korčuli upravo po pravljenju kolača lumblije i kolindama (darivanju) odnosno razmjeni poklona. Kolinde su se najčešće poklanjale krsnim kumovima i bliskoj rodbini ili susjedima a uključivale su lumbliju i ostale jesenske plodove kao npr. suhe smokve, bademe, orahe, šipak ili grozd „krivače“ – posebne i rijetke sorte grožđa koja kasno dozrijeva a i danas se još može pronaći u Veloj Luci.

U vrijeme, odnosno stajun, uoči blagdana Svih svetih kada se u Veloj Luci pripremaju lumblije i poklanjaju kolinde u okviru službenog posjeta Dubrovačko – neretvanskoj županji Predsjadnica RH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Velu Luku i tom je prilikom na dar od malih članova FD Mafrina i Veloluških mažoretkinja dobila upravo tradicionalne veloluške kolinde sa lumblijom.
 
 

Fotografije

Klikom na malu sliku otvara se prozor sa uvećanim prikazom iste.
 
 
naslovna
PRORAČUN 2018

Vela Luka

 

Općinsko vijeće

 

Ured Načelnice

 

Službeni glasnik

 

Dokumenti

 

Arhiv Vele Luke

 

Novosti

 

Kontakt

Obala 3 br. 19
20270 Vela Luka
telefoni:
020 295 900
fax:
020 813 033

OIB: 00935002462
MB: 2580446
 
Prijava komunalnog nereda
Prijava nepropisno odbacenog otpada
 
Pristup informacijama

TZ Vela Luka ďż˝upni ured Dom zdravlja Kalos Dom umirovljenika Centar za kulturu Nar. knjižnica Š.V. Osnovna ďż˝kola Srednja ďż˝kola Vela Spila DV RadostDanijel Kneževiďż˝.epub Danijel Kneževiďż˝.mobi


© Općina Vela Luka 2002 - 2018