Službene stranice Općine Vela Luka Četvrtak, 21. veljače 2019.
 

Novosti

 
Nastavak izrade županijskog programa za mlade - radionice u Veloj Luci i na Lastovu 04.05.2018
U svrhu izrade županijskog programa za mlade Dubrovačko-neretvanska županija je u suradnji s općinama Vela Luka i Lastovo organizirala radionice u za mlade i osobe koje rade s mladima u Veloj Luci i na Lastovu.
U Veloj Luci održane su dvije radionice u četvrtak, 26. travnja. Prva je radionica bila za učenike drugih i trećih razreda Srednje škole Vela Luka, a druga za osobe koje rade s mladima, na kojoj su sudjelovali načelnica i djelatnici Općine Vela Luka, predstavnici osnovne škole i nekoliko udruga. Na obje se radionice raspravljalo o područjima od interesa za mlade navedenim u Nacionalnom programu za mlade: obrazovanju, zapošljavanju i poduzetništvu, socijalnoj zaštiti i uključivanju, zdravlju, kulturi, aktivnom sudjelovanju u društvu, mladima u europskom i globalnom okruženju te volontiranju.
Sudionici radionica istakli su da je u Veloj Luci veliki problem nedostatak zatvorenih prostora u kojima bi se održavala različita događanja neovisno o vremenskim uvjetima, ali da se iz proračuna općine Vela Luka još nekoliko godina ne mogu sufinancirati veći infrastrukturni projekti, zbog čega teško da će se ovaj problem riješiti uskoro. Također, smatraju kako lokalni gospodarski subjekti nisu dovoljno povezani sa Srednjom školom i da se na otoku Korčuli postojeća usmjerenja u srednjim školama ne promoviraju dovoljno, zbog čega mladi često ne znaju koju srednju školu odabrati. Kao rješenje predlažu povećanu suradnju s HZZ-om i/ili lokalnim (samo)zaposlenim stručnjacima različitih stručnih sprema, koji bi osnovnoškolce i srednjoškolce potakli na školovanje nakon kojega će sigurno naći posao.
Na radionici u Općini Lastovo 27. travnja kao ključni su problemi navedeni depopulacija i sve manji broj mladih. Većina mladih po završetku osnovne škole odlazi na školovanje u Split, nakon čega se tek svaki deseti vraća na Lastovo. Osim mladih, i njihovi su roditelji u nepovoljnom položaju jer moraju mnogo raditi kako bi mogli financirati njihovo školovanje. Naprimjer, prilikom upisa u splitske đačke domove lastovski srednjoškolci ne dobivaju nikakve dodatne bodove, zbog čega dio njih mora živjeti u privatnom smještaju i nema pravo na prehranu u studentskoj menzi.
Slično kao i na otoku Mljetu, i na Lastovu se moglo čuti da nadležne institucije trebaju što prije riješiti imovinsko-pravne odnose, koji otežavaju ionako teške uvjete života na tom južnom hrvatskom otoku. Kao moguće rješenje predložena je obnova zemljišnih knjiga i dodjeljivanje posebnog statusa otoku Lastovu.
Adriana Kremenjaš-Daničić iz partnerske udruge Europski dom Dubrovnik, koja je moderirala sve radionice, predstavila je i aktivnosti županijskog info-centra za mlade i pozvala nazočne da informacije od interesa za mlade potraže na internetskim stranicama info-centra.

(izvor: http://www.dnz-mladi.com )
 
 

Fotografije

Klikom na malu sliku otvara se prozor sa uvećanim prikazom iste.
 
 
naslovna
PRORAČUN 2019

Vela Luka

 

Općinsko vijeće

 

Ured Načelnice

 

Službeni glasnik

 

Dokumenti

 

Arhiv Vele Luke

 

Novosti

 

Kontakt

Obala 3 br. 19
20270 Vela Luka
telefoni:
020 295 900
fax:
020 813 033

OIB: 00935002462
MB: 2580446
 
Prijava komunalnog nereda
Prijava nepropisno odbacenog otpada
 
Pristup informacijama

TZ Vela Luka ďż˝upni ured Dom zdravlja Kalos Dom umirovljenika Centar za kulturu Nar. knjižnica Š.V. Osnovna ďż˝kola Srednja ďż˝kola Vela Spila DV RadostDanijel Kneževiďż˝.epub Danijel Kneževiďż˝.mobi


© Općina Vela Luka 2002 - 2019