Službene stranice Općine Vela Luka Utorak, 23. srpnja 2019.
 

Novosti

 
Završen program ovogodišnje manifestacije Stajun od lumblije 24.10.2018
Ovogodišnji program manifestacije „Stajun od lumblije“ 2018. održao se od 16. do 19. listopada u Veloj Luci sa ciljem promocije lumblije kao tradicionalne slastice i veloluških svisvetskih običaja povezanih s njom te osmišljavanje atraktivne turističke ponude u postsezoni.

„Stajun od lumblije“ svojom su radionicom o izradi lumblije i obilježavanjem Dana kruha otvorila djeca Dječjeg vrtića Radost i Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić. Tijekom manifestacije održane su još dvije radionice priprema lumblije- jedna učeničke zadruge Meja u Osnovnoj školi Vela Luka i druga Iskre Vlašić u konobi Skalinada. U okviru manifestacije vrsni stručnjak iz područja gastronomije, nositelj titule Viteza gastronomije sredozemnih i europskih regija, prof. Josip Žuvela održao je predavanje "Gastronomija Vele Luke – od tradicije do suvremenosti“u kojemu je obuhvatio presjek jednostavnih jela koja su se spravljala još od početaka nastanka Vele Luke, prateći običaje i tradiciju našeg podneblja. Posebno je istaknuo običaj izrade lumblije koja postaje prepoznatljiva kao simbol veloluške gastronomije objedinjuću tradiciju i suvremenost.

Na centralnom događanju manifestacije u Centru za kulturu Vela Luka organiziran je bogat kulturno umjetnički program sa prodajnom izložbom lumblija i natjecanjem za izbor najbolje lumblije Vele Luke 2018. godine. Prema sudu stručnog ocjenjivačkog žirija čiji je predsjednik ove godine bio prof. Josip Žuvela titulu pobjednice i dobitnice „Zlatne lumblije“ 2018. odnijela je Milijana Dragojević dok je „Srebrna lumblija“ pripala Leonidi Grbin a „Brončana lumblija“ Udruzi maslinara Vela Luka. Ovu godinu prvi je puta dodijeljena i posebna nagrada za najlijepše uređeno izložbeno mjesto koju je osvojio Dječji vrtić Radost.

Zadnjeg dana manifestacije „Stajun od lumblije“ u Centru za kulturu održano je predavanjem prof. Tonka Barčota na temu O simbolici sunca i najstarijem zapisanom receptu lumblije - nove spoznaje o svisvetskom obicajnom kontekstu nakon čeka je za kraj dipl. ing. agr. Barbara Mirošević ispred Udruge maslinara Vela Luka predstavila projekt - Lumblija - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Organizatori ove uspješne manifestacije i ove su godine Općina Vela Luka i Turistička zajednica Općine Vela Luka uz pomoć Dubrovačko – neretvanske županije.
 
 

Fotografije

Klikom na malu sliku otvara se prozor sa uvećanim prikazom iste.
 
 
naslovna
PRORAČUN 2019

Vela Luka

 

Općinsko vijeće

 

Ured Načelnice

 

Službeni glasnik

 

Dokumenti

 

Arhiv Vele Luke

 

Novosti

 

Kontakt

Obala 3 br. 19
20270 Vela Luka
telefoni:
020 295 900
fax:
020 813 033

OIB: 00935002462
MB: 2580446
 
Prijava komunalnog nereda
Prijava nepropisno odbacenog otpada
 
Pristup informacijama

TZ Vela Luka ďż˝upni ured Dom zdravlja Kalos Dom umirovljenika Centar za kulturu Nar. knjižnica Š.V. Osnovna ďż˝kola Srednja ďż˝kola Vela Spila DV RadostDanijel Kneževiďż˝.epub Danijel Kneževiďż˝.mobi


© Općina Vela Luka 2002 - 2019