Službene stranice Općine Vela Luka Utorak, 23. srpnja 2019.
 

Novosti

 
Večer poezije i izložba slika Anke Prizmić Šege (1918.-2011.) 03.12.2018
Povodom stote obljetnice rođenja velolučke umjetnice, kiparice, slikarice, pjesnikinje i liječnice, Anke Prizmić Šege, Narodna knjižnica Šime Vučetić i Centar za kulturu Vela Luka organiziraju u petak, 7. 12. 2018. u 19 sati večer poezije Anke Prizmić i otvorenje izložbe s njenim djelima iz privatnih zbirki.

Velolučka umjetnica Anka Prizmić Šege rođena je 7. 12. 1918. godine u Veloj Luci neposredno nakon završetka Prvog svjetskog rata. Stomatološki fakultet završila je u Zagrebu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata radila je na Visu, a nakon Drugog svjetskog rata radila je kraće vrijeme u gradu Korčuli, a zatim odlazi u Split gdje je kao liječnik stomatolog radila do odlaska u mirovinu 1976. godine.

Interes za umjetnost i likovno izražavanje iskazivala je još u djetinjstvu kada su nastala njena prva likovna ostvarenja u kiparskom i slikarskom mediju. Bila je umjetnik autodidakt, a likovna znanja stjecala je prateći razna umjetnička događanja i posjećujući ateljee poznatih splitskih umjetnika od kojih je učila.

Izlagala je na raznim skupnim izložbama, a 1960. godine imala je prvu samostalnu izložbu u Salonu „Galić“ u Splitu. U Americi je boravila šest mjeseci tijekom 1963. godine kada je bila u posjet sestri Mariji i tom prigodom je izlagala u Sacramentu. Iako je radila kao stomatolog, paralno sa svojim poslom gradila je svoj umjetnički opus i intenzivno i predano stvarala je umjetnička djela, a osim kroz likovnost, svoj umjetnički senzibilitet i talent ispoljavala je i kroz pisanje poezije.

Svoja likovna ostvarenja, mahom slike, skulpture i reljefe, izložila je obliku stalnog galerijskog postava 1983. godine u svojoj rodnoj kući u Veloj Luci. Prilikom otvorenja njene galerije u Veloj Luci 4. 7. 1983. govorila je i povjesničarka umjetnosti dr. sc. Alena Fazinić koja je pratila stvaralaštvo Anke Prizmić i pisala o njenom radu. Galerija „Anka Prizmić Šege“ godinama je bila nezaobilazno mjesto u kulturnoj, umjetničkoj i turističkoj ponudi Vele Luke, a brojni posjetitelji iz cijeloga svijeta mogli su se kroz impresivna izložena likovna ostvarenja upoznati s bogatim likovnim opusom ove plodne velolučke kiparice, slikarice i pjesnikinje kojoj su rodna Vela Luka i otok Korčula bile nadahnuće i izvorište njenih umjetničkih djela.

Anka Prizmić živjela je i stvarala u Splitu, ali je nekoliko mjeseci godišnje provodila u rodnoj Veloj Luci gdje je nastavljala stvarati svoja djela, svakodnevno dobivala inspiraciju, družila se s prijateljima i primala brojne posjetitelje.

U njenoj umjetničkoj ostavštini dominiraju portreti i ljudski likovi i religiozni sadržaji. Naslikala je portrete članova obitelji, prijatelja i rodbine, a ljudske figure rado je slikala u omiljenim temama ribarstva ili je pak figure smještala u konobe gdje ih je prikazivala kako se druže ili obavljaju razne poslove. Naslikala je brojne mrtve prirode, vaze s cvijećem, tanjure sa smokvama ili ribom, a javlja se i autoportret kao i motiv majke s djetetom u naručju. Naslikala je i brojne apstraktne kompozicije, a slikarski opus obilježavaju joj radovi od figuracije do lirske apstrakcije.

Osobitu pažnju u svom opusu posvetila je stradanju ljudi u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu gdje je ljudsku patnju uobličila u reljefu, dugom frizu u prizemlju rodne kuće u Veloj Luci gdje se u patnji i boli svijaju figure izduženih formi kojima naglašava patnju i agoniju. Osim ratnih stradanja u reljefu je prikazala i plimni val koji je pogodio Velu Luku prvog dana ljeta 1978. godine i koji je mjestu nanio ogromnu štetu.

U njenom slikarstvu i kiparstvu likovi su oslobođeni deskriptivnosti i detalja. U fokusu njenog izričaja je snaga oblika i forme koju u skulpturama naglašava zaobljenim plohama, a u slikarstvu kontrastima boja. Često je na svoja platnima koristila plavu i zelenu boju, uz obilje žarkih nanosa. Skulpture su joj kompaktne, zatvorenog volumena, a često oblikuje ženske likove punih oblina, najčešće kroz motiv materinstva. Divila se velikanima hrvatske umjetnosti Ivanu Meštroviću i Franu Kršiniću te Ivanu Mirkoviću. Osim u galeriji koja nosi njeno ime, djela Anke Prizmić Šege možemo vidjeti u Veloj Luci u maloj perivoju iza crkve Gospe od Zdravlja gdje se nalazi reljef s motivom Oplakivanja Krista. U istoj crkvi nalazi se i brončana portretna bista don Ivana Oreba, a u Župnoj crkvi Sv. Josipa izradila je u reljefu brončane postaje Križnog Puta koje su postavljene nakon preuređenja crkve 1998. godine o 150. obljetnici izgradnje crkve i uspostave župe.

Izradila je i nadgobni spomenik na obiteljskoj grobnici u Veloj Luci i nadgrobni spomenik velikom velolučkom sportašu veslaču Perici Vlašiću. Nagradu za životno djelo općine Vela Luka dobila je 1995. godine. Anka Prizmić Šege uvrštena je u Hrvatsku likovnu enciklopediju.

Centar za kulturu Vela Luka 2000. godine izdao je njenu zbirku poezije „Breme svijesti“. Umrla je u Veloj Luci 12. 5. 2011.

Večer poezije i izložba skroman su doprinos Narodne knjižnice „Šime Vučetić“ i Centra za kulturu Vela Luka obilježavanju stote obljetnice rođenja Anke Prizmić Šege koja je svojim umjetničkim djelovanjem i istinskom ljubavlju prema umjetnosti i Veloj Luci trajno zadužila svoje mjesto.

Poeziju Anke Prižmić Šege čitat će Ivčica Dragojević, Andrea Živko i Anita Borovina. Kustosica izložbe je Rada Dragojević Ćosović, a glazbeni gost je mješovita klapa Folklornog društva „Kumpanija“.

Izložba ostaje otvorena do 21. 12. 2018.

 
 

Fotografije

Klikom na malu sliku otvara se prozor sa uvećanim prikazom iste.
 
 
naslovna
PRORAČUN 2019

Vela Luka

 

Općinsko vijeće

 

Ured Načelnice

 

Službeni glasnik

 

Dokumenti

 

Arhiv Vele Luke

 

Novosti

 

Kontakt

Obala 3 br. 19
20270 Vela Luka
telefoni:
020 295 900
fax:
020 813 033

OIB: 00935002462
MB: 2580446
 
Prijava komunalnog nereda
Prijava nepropisno odbacenog otpada
 
Pristup informacijama

TZ Vela Luka ďż˝upni ured Dom zdravlja Kalos Dom umirovljenika Centar za kulturu Nar. knjižnica Š.V. Osnovna ďż˝kola Srednja ďż˝kola Vela Spila DV RadostDanijel Kneževiďż˝.epub Danijel Kneževiďż˝.mobi


© Općina Vela Luka 2002 - 2019