Službene stranice Općine Vela Luka Ponedjeljak, 11. studenog 2019.
 

Novosti

 
Gastronomski stručnjak prof. Josip Žuvela održao predavanje o maslinovom ulju 30.10.2019
U subotu, 26. listopada, u Kongresnoj dvorani hotela „Korkyra“ održano je predavanje pod nazivom „Maslinovo ulje-fenomen svakodnevnice“, koji je ujedno i posljednji događaj organiziran u sklopu ovogodišnje manifestacije "Stajun od lumblije". Predavanje je održao prof. Josip Žuvela, rodom Velolučanin, stručnjak iz područja gastronomije, savjetnik i instruktor za gastronomiju i ugostiteljstvo, profesor na Sveučilištu u Dubrovniku, dobitnik brojnih priznanja i nagrada te nositelj titule viteza gastronomije sredozemnih i europskih regija.

U ime domaćina prisutne je uvodno pozdravio Dorjan Dragojević, direktor Turističke zajednice Vela Luka, on je istaknuo zadovoljstvo i namjeru nastavka suradnje s prof. Žuvelom koji s svojim savjetima i stručnosti čini nezaobilazan dio gastro manifestacije „Stajun od lumblije“.
Potom je uslijedilo zanimljivo izlaganje o maslini koja je od davnina bila od velike važnosti u životu velolučana o čemu svjedoči i sam grb Općine Vela Luka u čjem se središtu nalazi golubica u letu koja u svom kljunu drži upravo grančicu masline. Za velolučane maslina je oduvijek bila dragocjena jer je činila izvor maslinovog ulja koji je s vremenom postao ključni segment kvalitetne prehrane i eliksir života. Osim što je neizostavan sastojak mnogih jela dajući im neodoljiv miris i okus, maslinovo ulje nezamjenjivo je i kod pripreme tradicionalne slastice lumblije, jer upravo ova masnoća lumbliji daje punoću i pomalo rustikalan okus.

Ovo se ulje smatra nezamjenjivom namirnicom, a osim u prehrani koristi se i u medicinske svrhe, potom u kozmetici i izradi raznih pripravaka dok se drvo masline upotrebljava u izradi raznih uporabnih predmeta i namještaja, te služi kao kvalitetan ogrijev. U zaključku svog predavanja prof. Žuvela istakuo je važnost konzumiranja maslinovog ulja, jer osim što je važan segment gastronomske baštine otoka Korčule uklapa se u najsuvremenije trendove jednostavne, kvalitetne i zdrave prehrane koju kao takvu moramo što više konzumirati.

Nakon predavanja uslijedila je degustacija lumblije čime smo završili edukativnu, zabavnu i nadasve najslađu manifestaciju „Stajun od lumblije“. Ako već niste, ispecite svoju lumbliju, poklonite ju najmilijima i njegujte običaj kolindi! Vidimo se iduće godine!
 
 

Fotografije

Klikom na malu sliku otvara se prozor sa uvećanim prikazom iste.
 
 
naslovna
PRORAČUN 2019

Vela Luka

 

Općinsko vijeće

 

Ured Načelnice

 

Službeni glasnik

 

Dokumenti

 

Arhiv Vele Luke

 

Novosti

 

Kontakt

Obala 3 br. 19
20270 Vela Luka
telefoni:
020 295 900
fax:
020 813 033

OIB: 00935002462
MB: 2580446
 
Prijava komunalnog nereda
Prijava nepropisno odbacenog otpada
 
Pristup informacijama

TZ Vela Luka ďż˝upni ured Dom zdravlja Kalos Dom umirovljenika Centar za kulturu Nar. knjižnica Š.V. Osnovna ďż˝kola Srednja ďż˝kola Vela Spila DV RadostDanijel Kneževiďż˝.epub Danijel Kneževiďż˝.mobi


© Općina Vela Luka 2002 - 2019