Službene stranice Općine Vela Luka Četvrtak, 21. veljače 2019.
 

Obavijesti

 
Izložba drvenih maketa brodova 11.05.2018
Povodom Međunarodnog dana muzeja i 23. edukativno-muzejske akcije „Lađa“ Centar za kulturu Vela Luka u suradnji s Inicijativom za očuvanje pomorstva Vele Luke i Osnovnom školom Vela Luka u petak, 18. svibnja 2018. prezentirat će zbirku drvenih maketa brodova samoukog umjetnika pok. Nedjeljka Gugića Kotarca.

Povodom muzejsko-edukativne akcije „Lađa“ učenici petih i šestih razreda Osnovne škole Vela Luka pod vodstvom prof. Damira Telente crtali su makete brodova, a najbolji radovi će biti izloženi na izložbi zajedno s maketama. U suradnji s nastavnikom fizike Vojkom Tabainom, učenici će posjetiti stolarsku radionicu u kojoj izrađuje makete i čuti predavanje o Nedjeljku Gugiću i maketarstvu, upoznati se s alatima za izradu maketa, materijalom i terminologijom koja se koristi u brodogradnji.

Izložba će biti otvorena do 18. 6. 2018. i biti će uvod u turističku sezonu. Ovom izložbom želimo skrenuti pozornost na iznimno vrijednu zbirku drvenih maketa brodova samoukog velolučkog umjetnika drvorezbara Nedjeljka Gugića Kotarca koja se čuva u Centru za kulturu Vela Luka, a koja zbog nedostatka prostora do sada nije bila trajno izložena.

U sklopu akcije „Lađa“ u Centru za kulturu Vela Luka 24. 5. 2018. predstavit će se i slikovnica „Što otoku znači brod“ autorice Sani Sardelić, kustosice Gradskog muzeja Korčula. Slikovnicu će predstaviti pjesnikinja i umirovljena nastavnica hrvatskog jezika Ivčica Dragojević.23. Edukativno-muzejsku akciju povodom Međunarodnog dana muzeja obilježit će lađa. Muzeji su, u simboličnom smislu lađe pune različitosti i neizrecivog bogatstva skrivenog u muzejskim predmetima koje brižno čuvamo i ''prevozimo'' po vodama današnjice za buduće naraštaje ''lađarica'' i ''lađara''.

Od prapovijesti do današnjih dana ljudi su neraskidivo vezani uz lađe. Monoksilima su istraživali život u vodama i oko njih. Uz rijeke, kao jedan od prvih ljudskih izvora života, nicale su zajednice i kulture kojima su voda i lađa bile izvor života i napretka. Lađe poznajemo iz brojnih biblijskih i antičkih priča koje su neiscrpan izvor ljudskih i umjetničkih inspiracija. Talasokracija je nepovratno promijenila tijek ljudske povijesti sve do novijeg doba. Brodovima su otkrivena nova prostranstva i kontinenti s kulturama koje su promijenile i obogatile Stari svijet te pokrenule novi vijek ljudske povijesti. Velike pomorske bitke i poznata iskrcavanja na obale mora obilježile su tijek povijesti i izazvale promjene neslućenih razmjera. Ribarenje i brodogradnja i danas su neizostavan su dio kulture i života našeg priobalja. Za biološku raznolikost naših voda važni su kukci koji se hrane i obitavaju uz njih. Oni su poput lađica i često nevidljivi ljudskom oku, ali prijeko potrebni za održavanje prirodne ravnoteže.

Znanjem i ljubavlju prema zajedničkoj kulturnoj baštini kroz radionice, igraonice, slušaonice, predavanja, vodstva i ostale sadržaje za djecu i mlade možemo ''ukrcati'' muzejske predmete i krenuti na maštovito putovanje kroz vrijeme. Odaberite sami da li ćete ploviti prapovijesnom, antičkom, biblijskom, crkvenom, žitnom, mletačkom, Zvonimirovom, neretvanskom, svemirskom ili nekom drugom lađom. Imajte na umu da su one sredstvo istraživanja i stjecanja najvećeg ljudskog bogatstva i moći, a to je znanje!
Ukrcajmo se zajedno 18. travnja 2018. godine te sigurno zaplovimo na uzbudljivu avanturu našom kulturnom baštinom. Pozivamo Vas da ''iskrcavanje'' proslavite s nama u petak, 18. svibnja 2018. godine na Starom gradu Dubovcu u Karlovcu na završnoj svečanosti koju organizira Vaš ovogodišnji domaćin Gradski muzej Karlovac.

 
 

Fotografije

Klikom na malu sliku otvara se prozor sa uvećanim prikazom iste.
 
 
naslovna
PRORAČUN 2019

Vela Luka

 

Općinsko vijeće

 

Ured Načelnice

 

Službeni glasnik

 

Dokumenti

 

Arhiv Vele Luke

 

Novosti

 

Kontakt

Obala 3 br. 19
20270 Vela Luka
telefoni:
020 295 900
fax:
020 813 033

OIB: 00935002462
MB: 2580446
 
Prijava komunalnog nereda
Prijava nepropisno odbacenog otpada
 
Pristup informacijama

TZ Vela Luka ďż˝upni ured Dom zdravlja Kalos Dom umirovljenika Centar za kulturu Nar. knjižnica Š.V. Osnovna ďż˝kola Srednja ďż˝kola Vela Spila DV RadostDanijel Kneževiďż˝.epub Danijel Kneževiďż˝.mobi


© Općina Vela Luka 2002 - 2019